Programma

Vrijdag 15 november 2019

Inschrijven vanaf 9u00

09u30 FOOD4GUT: een nieuwe nutritionele aanpak van obesitas
 

Dr. Julie Rodriguez, Metabolism and Nutrition Research Group, UCL

10u15 "Slimmerzwanger": aangepaste leefstijl voor paren met een kinderwens
 

Prof. Dr. Regine Steegers- Theunissen, hoogleraar periconceptie-epidemiologie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland

11u00 Pauze
   
11u30 Interactie tussen kankermedicijnen en voeding
 

Prof. Dr. Ron A.H.J. Matthijssen, hoogleraar Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland

12u15 De rol van melk en zuivel in de voeding van jong tot oud
 

Prof. Ian Givens, Director, Institute of Food, Nutrition and Health, University of Reading, UK

13u00 Lunch
   
14u00 Uitreiking NutriFacts Award

Symposium: update over vezels en volle granen

Met de steun van de Europese Unie

14u10 Wie weet nog wat vezels zijn?
 

Prof. Dr. Ir. Jan Delcour, Laboratorium voor levensmiddelenchemie en -biochemie, KULeuven

14u50 Granen en gluten
 

Prof. dr. Fred Brouns, faculteit Health, Medecine and Life Sciences, Maastricht University, Nederland

15u30 Pauze
   
16u00 Hoe ziet ons brood van morgen er uit?
 

Mevr. Laurence Herbert, Health & Well-Being Manager, Puratos NV

16u30 Hoe kunnen gezondheidsprofessionelen effectiever communiceren over gezonde voeding?
 

Prof. Dr. Charlotte De Backer, departement communicatiewetenschappen, UAntwerpen

17u00 Paneldiscussie
 

Moderatie: Jan Delcour en Lut Van Lierde

17u30 Einde

Zaterdag 16 november 2019

Inschrijven vanaf 9u00

09u30 Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen
 

Véronique Maindiaux, expert Hoge Gezondheidsraad en verantwoordelijke departement diëtetiek, Institut Paul Lambin

Erika Vanhauwaert, expert Hoge Gezondheidsraad en departement Klinische en Experimentele Endocrinologie, UC Leuven-Limburg

10u15 Verstoring van het slaap-waakritme en metabole aandoeningen
 

Dr. Eleonore Maury, Unit of Endocrinology, Diabetes and Nutrition (EDIN), UCL

11u00 Pauze
   
11u30 Welke voedingsmiddelen hebben de grootste impact op de volksgezondheid in België?
 

Prof. Dr. Brecht Devleesschauwer, epidemioloog Sciensano en gastprofessor risicoanalyse, UGent

12u15 De Rotterdam-studie: effecten van meer plant-gebaseerde voeding
 

Prof. Dr. Ir. Trudy Voortman, departement epidemiologie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland

13u00 Lunch
   
14u00 De invloed van voeding tijdens de eerste 1.000 dagen na de conceptie
 

Prof. dr. Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid, AMC-UVA, Amsterdam, Nederland

14u45 European Childhood Obesity Project (CHOP)-study: praktische lessen
 

Annick Xhonneux, master in publieke gezondheid, diëtiste bij het Europese onderzoeksproject CHOP/ENA bij het CHC St Vincent, Liège-Rocourt

15u30 Naar een gepersonaliseerde metabole coaching bij kanker
 

Prof. Dr. Eric van Breda, voorzitter Rehabilitation Sciences & Physiotherapy, Universiteit Antwerpen

16u15 Einde