Programma 2019
Vrijdag 15 november 2019
Inschrijven vanaf 9u00
09u30 | FOOD4GUT: een nieuwe nutritionele aanpak van obesitas |
Dr. Julie Rodriguez, Metabolism and Nutrition Research Group, UCL |
|
10u15 | "Slimmerzwanger": aangepaste leefstijl voor paren met een kinderwens |
Prof. Dr. Regine Steegers- Theunissen, hoogleraar periconceptie-epidemiologie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland |
|
11u00 | Pauze |
11u30 | Interactie tussen kankermedicijnen en voeding |
Prof. Dr. Ron A.H.J. Matthijssen, hoogleraar Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland |
|
12u15 | De rol van melk en zuivel in de voeding van jong tot oud |
Prof. Ian Givens, Director, Institute of Food, Nutrition and Health, University of Reading, UK |
|
13u00 | Lunch |
14u00 | Uitreiking NutriFacts Award |
Symposium: update over vezels en volle granen
Met de steun van de Europese Unie
14u10 | Wie weet nog wat vezels zijn? |
Prof. Dr. Ir. Jan Delcour, Laboratorium voor levensmiddelenchemie en -biochemie, KULeuven |
|
14u50 | Granen en gluten |
Prof. dr. Fred Brouns, faculteit Health, Medecine and Life Sciences, Maastricht University, Nederland |
|
15u30 | Pauze |
16u00 | Hoe ziet ons brood van morgen er uit? |
Mevr. Laurence Herbert, Health & Well-Being Manager, Puratos NV |
|
16u30 | Hoe kunnen gezondheidsprofessionelen effectiever communiceren over gezonde voeding? |
Prof. Dr. Charlotte De Backer, departement communicatiewetenschappen, UAntwerpen |
|
17u00 | Paneldiscussie |
Moderatie: Jan Delcour en Lut Van Lierde |
|
17u30 | Einde |
Zaterdag 16 november 2019
Inschrijven vanaf 9u00
09u30 | Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen |
Véronique Maindiaux, expert Hoge Gezondheidsraad en verantwoordelijke departement diëtetiek, Institut Paul Lambin Erika Vanhauwaert, expert Hoge Gezondheidsraad en departement Klinische en Experimentele Endocrinologie, UC Leuven-Limburg |
|
10u15 | Verstoring van het slaap-waakritme en metabole aandoeningen |
Dr. Eleonore Maury, Unit of Endocrinology, Diabetes and Nutrition (EDIN), UCL |
|
11u00 | Pauze |
11u30 | Welke voedingsmiddelen hebben de grootste impact op de volksgezondheid in België? |
Prof. Dr. Brecht Devleesschauwer, epidemioloog Sciensano en gastprofessor risicoanalyse, UGent |
|
12u15 | De Rotterdam-studie: effecten van meer plant-gebaseerde voeding |
Prof. Dr. Ir. Trudy Voortman, departement epidemiologie, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Nederland |
|
13u00 | Lunch |
14u00 | De invloed van voeding tijdens de eerste 1.000 dagen na de conceptie |
Prof. dr. Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid, AMC-UVA, Amsterdam, Nederland |
|
14u45 | European Childhood Obesity Project (CHOP)-study: praktische lessen |
Annick Xhonneux, master in publieke gezondheid, diëtiste bij het Europese onderzoeksproject CHOP/ENA bij het CHC St Vincent, Liège-Rocourt |
|
15u30 | Naar een gepersonaliseerde metabole coaching bij kanker |
Prof. Dr. Eric van Breda, voorzitter Rehabilitation Sciences & Physiotherapy, Universiteit Antwerpen |
|
16u15 | Einde |